Малина на зиму

https://www.healthclub.com.ua/wp-content/uploads/2020/09/optimized-v7bz.png

Чим корисна малина і як заготовити вітаміни

Малина – цінна ягода, в якій містяться вітаміни A, B, C. Малину рекомендують їсти тим, у кого робота пов’язана з постійним нервовим напруженням, а також при малокрів’ї та захворюваннях шлунково-кишкового тракту.

Малина належить до напівчагарникам сімейства Рожеві. Ягода зростає в лісах, на берегах річок і розводиться в садах.

Ягоди малини з’являються на другий рік, але існують також «особливі» сорти малини. Ремонтантна малина здатна дати багатий урожай вже в перший рік.

Малину вживають і в свіжому вигляді, і заморожену. Свіжа малина добре втамовує спрагу, а також покращує травлення. Ягоди використовують для приготування різноманітних соків, желе, варення, вина, наливок.

 

Користь малини

Ягода містить велику кількість вітаміну С і не втрачає цілющі властивості після термічної обробки, тому вона незамінна при простудних захворюваннях.

Крім того, в малині міститься саліцилова кислота, яка має жарознижувальну дію. Тому малина по праву вважається «натуральним аспірином». Але на відміну від ліків, ягоди не дратують слизову шлунка.

До складу малини входить еллаговая кислота, яка запобігає виникненню запалень і знижує ризик розвитку раку. Ягода містить калій, магній, а також мідь – головний компонент більшості антидепресантів. Чим ще корисна малина? Вживання ягід здатне зміцнити імунітет і поліпшити колір обличчя. Малина допомагає в лікуванні хвороб шлунково-кишкового тракту, завдяки протизапальною і знеболюючим властивостям.

Включення в раціон ягід здатне поліпшити апетит і позитивно впливає на живлення мозку і серцево-судинної системи – все через фруктози і глюкози, які містяться в малині.

Калорійність малини досить низька – 46 ккал, що дає можливість є її при схудненні без шкоди для фігури.

 

У чому шкода малини?

Деякі ефірні речовини, які є в малині, можуть викликати алергічну реакцію. Тим, хто страждає на бронхіальну астму, виразку або гастрит також не рекомендуються є багато малини.

Крім того, ягоди можна їсти людям, які страждають на подагру і сечокам’яною хворобою.

Також не варто вживати малину при захворюваннях нирок – ягоди створюють додаткове навантаження, так як мають сечогінний ефект.

При вагітності і грудному вигодовуванні зловживати малиною не варто – це може спровокувати алергію у дитини.

 

Малина на зиму

Малина, перетерта з цукром

Малина, перетерта з цукром – одна з найпопулярніших і корисних заготовок на зиму.
Для приготування заготовки необхідно перебрати ягоди, прибравши м’яті та зіпсовані.

Потім акуратно пересипати малину в солону воду. Якщо в ягоді є личинки шкідників, вони спливуть і малину легко можна буде очистити. Після цього ягоди потрібно ще раз сполоснути чистою водою і обсушити на паперовому рушнику.

Далі необхідно засипати малину цукром і перетерти ягоди дерев’яним товкачем в скляній або емальованому посуді. На кілограм ягід, потрібно взяти кілограм цукру.

Перетерта малина повинна постояти близько години, після чого її потрібно перекласти в простерилізованих банку і закрити капроновою кришкою. Малина з цукром без варіння готова!

 

Варення з малини

  1. Наливаємо в каструлю склянку води, ставимо на вогонь і засипаємо 1 кг цукру. Чекаємо повного розчинення цукру.
  2. Коли вода почне закипати, поступово засипаємо в воду кілограм малини. Варимо малину 15 хвилин, періодично знімаючи піну.
  3. Розливаємо варення в простерилізовані банки і закочує. Варення з малини готово!

 

Джерело: nv.ua