Чаї на всі випадки життя

Чаї на всі випадки життя: як підготуватися до зими

А ви добре підготувалися до приходу зими? Щоб відповісти на це питання уявіть, що ви захворіли, а поруч немає нікого, хто може збігати за ліками або про вас подбати. Все необхідне повинно бути в будинку на відстані кількох кроків. Принаймні все, щоб приготувати цілющий чай. Давайте перевіряти.

Фрукти-ягоди

Для початку давайте перевіримо ваш холодильник. Якщо ви подумали про своє здоров’я ще влітку, то у вас напевно там зберігаються заморожені або перетерті з цукром ягоди і фрукти.

По-перше, тому що вони – джерело вітамінів і мінералів, яких не вистачатиме в зимовий період.
По-друге, це смачно. Чаї і компоти зі смородини, журавлини, обліпихи або малини допоможуть урізноманітнити нудний зимовий раціон, додавши в нього яскравих смакових фарб.
По-третє – це профілактика простудних захворювань.

Помилка думати, що якщо ви вип’єте кілька чашок малинового чаю під час застуди, то швидше відновитеся. Набагато ефективніше пити такі чаї регулярно в якості профілактики, так як вітамінно-мінеральний склад в них сприяє зміцненню імунітету.

Смородина

Ви знаєте, що 20 ягід смородини заповнюють добову норму вітаміну С здорової людини? Але якщо ви застудилися, то добова доза цього вітаміну повинна бути істотно вище, відповідно і ягід знадобиться більше. За вмістом вітаміну С смородина поступається тільки шипшині. Але, погодьтеся, пити морси і чаї з замороженої або перетертої смородини набагато смачніше.

 

Крім вітаміну С в ній містяться вітаміни Е, К, групи В і фолієва кислота. А ще залізо, цинк, калій, натрій, бета-каротин, кальцій, фосфор, магній, пектини, органічні кислоти, ефірні масла, флавоноїди, фітонциди і багато іншого. Це справжній Суперфуд, який росте в наших широтах.

Крім вітамінного складу, смородина володіє протизапальною властивістю, тому відмінно підходить для боротьби із застудою і грипом. А ще вона розширює судини, тонізує і покращує роботу серця і … сприяє схудненню.

Але головне, вона не втрачає своїх властивостей при зберіганні, хоч в замороженому, хоч у висушеному вигляді. А для медичних цілей можна використовувати не тільки ягоди, а й листя з гілочками. Саме чаї з смородинового листя зміцнюють імунітет і допомагають швидше позбутися від грипу та ангіни.

Журавлина

Журавлина – ще один Суперфуд і вітамінна бомба, при цьому всі корисні речовини в ній максимально збалансовані. У цих ягодах міститься велика кількість органічних кислот: бензойна, лимонна, хінна, яблучна, бурштинова і щавлева. До речі, саме бурштинова кислота сама по собі є відмінним засіб від застуди та має протизапальні, жарознижувальні та загальнозміцнюючі властивості. Тому її використовують при лікування простудних захворювань.

 

З журавлини можна робити сироп, сік і морс. А якщо до неї ще додати мед та шипшину – то вийде мега-засіб, який допоможе організму впоратися з розумовим, фізичним і психологічним напруженням.

Обліпиха

У Гімалаях обліпиху вважають священним плодом і використовують в індійській медицині Аюрведе. У ній в 10 разів більше вітаміну С, ніж в цитрусових, вона є природним антиоксидантом, тобто зв’язує і виводить з організму вільні радикали. У ній високий вміст калію, кальцію, магнію, заліза і фосфору, біотину і вітамінів групи В. Вона одночасно один з досить поживних продуктів і в той же час – корисних.

 

У нас її добре знають і використовують як протизастудний засіб, хоча вона надає оздоровчий ефект на багато органів і системи людського організму. Наприклад, вона сприятливо впливає на роботу травної системи, знімає запалення, сприяє зниженню ваги і надає антивіковий вплив на весь організм в цілому.

А ще обліпиха – відмінний засіб від депресії і осінньої хандри. В їжу використовують, до речі, не тільки ягоди, а й насіння, з яких роблять масло обліпихи – єдиний продукт, в якому міститься усі 4 омега кислоти.

Рецепт чаю з обліпихою і прянощами
Цей чай можна пити гарячим або холодним, а також використовувати як основу для грогу.
Складові:
• 100 г обліпихи
• 1 ч.л. тертого кореня імбиру
• 2-3 шт. гвоздики
• 2-3 коробочки кардамону
• 2 палички кориці
• 500 мл окропу
• 2 чайні ложки меду
Ягоди розморозити, перебрати, промити, перекласти в заварник і потовкти. Додати імбир, гвоздику, кардамон, корицю. Залити окропом і залишити на 5 хвилин. Процідити. Можна пити з медом.

Малина

Вітаміном С в ягоді вже нікого не здивуєш, а ось еллагова кислота, яка міститься в малині не тільки є антиоксидантним засобом, а й протираковим. Ще в малині міститься саліцилова кислота, яка є природним жарознижуючим, а також знижує ризик розвитку різних запалень.

Але з малиною потрібно бути обережними, так як вона може викликати алергію, а ще, будучи сечогінним засобом, її не рекомендують пити людям з хворобами нирок.

Якщо у вас немає протипоказань, то малиновий чай краще пити всю зиму, незалежно від того, чи відчуваєте ви симптоми застуди чи ні. Ягоди малини ефективні при лікуванні атеросклерозу, гіпертонії, колітів, цинги, недокрів’я. А ще вона дуже корисна для здоров’я шкіри і ефективна при безсонні.

 

В чай заварюють не тільки ягоди, а й листя малини, в яких містяться речовини, що стимулюють роботу мускулатури кишечника і матки, а також очищають кровоносні і лімфатичні судини від холестеринових бляшок.

Якщо ви хочете додати в чай ​​трохи меду, то робіть це не відразу, а коли чай вже трохи охолов. Висока температура знижує біологічну активність меду і, як наслідок, його користь для організму.

Листки і корінці

Проведемо ревізію вашої «зеленої» аптечки, якщо у вас така є. Якщо немає, то наполегливо рекомендуємо завести, так як лікарські трави, якщо їх використовувати правильно, допоможуть знизити вплив вірусу на організм і швидше вилікуватися.

Ромашка

Ромашка – це цілий букет цілющих властивостей. Чай з неї добре пити при стресах, неврозах, безсонні, вона добре блокує алергію і бореться з розладами травлення. Активні компоненти рослини роблять відвар з ромашки бактерицидним та протизапальним засобом, яким полощуть горло, промивають ніс і очі, роблять компреси на шкіру і навіть використовують проти акне і вугрової висипки у підлітків.

 

 Чай з ромашки активізує захисні сили організму і підходить для профілактики простудних захворювань. Фенольні сполуки борються з бактеріальними інфекціями і полегшують симптоми нездужання.

Як заварювати чай з ромашки
Одну чайну ложку ромашки залити склянкою гарячої води, але не крутим окропом. Краща температура для заварювання – 90-95 градусів. Настояти 7-10 хвилин під кришкою, процідити. Пити ромашковий чай треба теплим. При бажанні можна покласти в нього трохи меду.

Липа

У липі міститься велика кількість флавоноїдів і ефірних масел, які мають протизапальну, антиоксидантну та протиалергічну дію. А фітонциди надають антисептичну дію. Вона є ефективним відхаркувальним засібом, втамовує біль і стимулює роботу імунітету. Саме тому липа відома як ефективний засіб проти застуди та грипу.

 

Природний цукор, що містяться в квітках дерева, надають медовому аромату липового чаю солодкуватий присмак.

Як приготувати липовий чай:
Сухі квіти залити гарячою водою, температурою 90-95 градусів в пропорції 1 ст. ложка на 200 мл рідини. Ємність потрібно щільно закрити кришкою і укутати рушником. Чай повинен настоятися протягом 15-25 хвилин.

Імбир

Якщо ви не любите імбир, значить ви не вмієте його готувати. Його використовують в кулінарії на Сході, особливо добре він поєднується з м’ясом і рисом. Ці прянощі мають безліч корисних властивостей, наприклад, покращують травлення, а стимулюючи секрецію травних ферментів, допомагають зняти нудоту і шлункові болі.

 

Імбир – це природний детокс, так як захищає організм від дії вільних радикалів. Імбирний чай допомагає зменшити біль у м’язах, а також він ефективний для полегшення мігрені, артриту та м’язових болей. Імбир має протизапальні властивості і зміцнює імунітет. Якщо ви відчуваєте неприємне першіння в горлі, приготуйте собі чашечку імбирного чаю з медом і лимоном.

Рецепт імбирного чаю з апельсином
Складові:
• 2.5 см кореня імбиру
• Мед – за смаком
• Сік половини апельсина
• 1/2 палички кориці
• Зірочка бадьяна
• Кілька коробочок кардамону
• 2 склянки води
У каструлі закип’ятити воду і додати нарізаний корінь імбиру, паличку кориці, зірочку бадьяна і насіння кардамону, роздавлені плоскою стороною ножа. На слабкому вогні варити чай 5-10 хвилин, остудіть, процідіть, додайте свіжовичавлений апельсиновий сік і мед за смаком. Подавати гарячим з тонкими скибками апельсина.

 

Класичний чай

Якщо ви кавоман, тоді потрібно запам’ятати просте правило: під час хвороби варто знизити кількість споживання кави і пити його бажано без молока і цукру. Білок і солодке є сприятливим середовищем для розмноження вірусів.

Набагато більше цікавого і корисного в чаї, особливо якщо ви полюбляєте елітні або незвичайні чаї.

Зелений чай

Зелений чай – найбільш корисний з усіх чаїв, так як його обробка мінімальна, а значить всі корисні речовини доступні без змін. Найвідоміша властивість зеленого чаю – це потужний антиоксидант. При простудних захворюваннях і загальному недомаганні зелений чай допомагає виводити токсини і покращує обмін речовин. Також чай має протизапальну властивість і полегшує перебіг хвороби. Зелений чай додає сил, бореться з млявістю і депресією, зменшує сонливість. Тому так корисно пити його вранці.

 

Зелений чай потрібно заварювати і пити відразу, так як через годину в ньому утворюються небезпечні для людського організму токсини.

Мате

Мате це чай з висушеного, подрібненого листя та стебел вічнозеленого чагарнику парагвайського падуба, що росте виключно в латиноамериканських країнах.

Він надає тонізуючого ефекту, що допомагає відновити сили, зняти втому, нервозність, неспокій, поліпшити настрій і підвищить фізичну активність. Якщо пити мате регулярно, можна позбутися від безсоння і нав’язливого почуття тривоги. Це досягається завдяки матеіну – алколоиду, схожого на кофеїн, але який не викликає таких порушень і не перевантажує роботу серця. Ще матеін зміцнює імунітет, підвищуючи опірність організму до вірусних інфекцій.

 

Чашка мате надає тонізуючу дію на організм до 10 годин, при цьому не викликаючи порушення сну.

Матча

Матча або порошковий зелений чай – це справжній подарунок Японії. Японці вважають, що цей Суперфуд не тільки захищає від багатьох хвороб, але і зберігає молодість.

Його секрет в технології приготування: молоде листя зеленого чаю зрізають у самих кінчиків, висушують і перетирають. Завдяки тому, що людина поглинає чайне листя цілком, він отримує набагато більше антиоксидантів і вітамінів, які містить зелений чай. Чашка такого чаю містить в 127 разів більше галлата епігаллокатехіна, а катехіни чаю матчу мають в 100 разів більші антиоксидантні властивості, ніж вітаміни С і Е.

 

У чашці матчу стільки ж кофеїну, скільки в чашці кави, але різниця в тому, що цей чай містить ще й L-тіанін, який захищає від перезбудження. Ще одна властивість L-тіаніна – він сприяє виробленню дофаміну і серотоніну. Ці речовини піднімають настрій, сприяють поліпшенню пам’яті і концентрації уваги, допомагають розслабитися і впоратися зі стресом.

Як приготувати матчу латте
Чайну ложку порошку залити 50 мл гарячої води (не окропом! Температура води повинна бути +75) і збити капучинатором. Підігріти склянку молока, вилити в чашку або склянку і акуратно, по стінці, влити в нього збитий напій. Матча не повинен бути гарячим, його п’ють, коли температура комфортна, щоб не обпектися.

 

Важка артилерія

Так буває, що хвороба не заглядає в щоденник і не вибирає найбільш підходящий день для того, щоб звалити вас з ніг. Якщо при перших ознаках застуди потрібно швидко привести себе до тями, то без важкої артилерії не обійтися. На допомогу прийдуть фармацевтичні чаї.

Наприклад, фармацевтичний чай «ТЕТ 36,6» в одному пакетику містять:

  • парацетамол, який зніме ломоту в суглобах і головний біль,
  • антигістамінне, яке допоможе зняти набряклість в горлі і слизової і зменшить прояви нежиті,
  • витамин С, который придаст организму сил для борьбы с вирусом.

Під час хвороби варто бути акуратним з лимоном, так як лимонна кислота сильно дратує слизову і горло може почати хворіти ще більше. Замість цього варто приймати вітамін С, при цьому рекомендують в дозуванні 3-5 г на добу. Вітамін С активно бере участь у всіх процесах по відновленню організму після стресу і хвороб, і чим сильніше людина хворіє тим більше вітаміну С він витрачає. І, до речі, в лимоні вітаміну С не так багато, як здається.

Лікарі і не рекомендують захоплюватися такими чаями, адже хвороба – це, перш за все, сигнал організму, що йому потрібен спокій і відпочинок, а ще, прибираючи симптоми, можна пропустити важливі сигнали, які говорять про ускладнення застуди, таких як запалення легенів або міокардит.

Але у випадках, коли потрібно «протягнути» в вертикальному положенні пару годин перед важливою зустріччю або відповідальної презентацією, немає більш ефективного засобу ніж фармацевтичний чай. Ніякі чаї з ромашки або смородини не допоможуть настільки швидко усунути ознаки хвороби. До того ж такі чаї зручно використовувати, для цього потрібно всього лише розчинити в склянці теплої води (підійде навіть вода з кулера) вміст пакетика. Таким чином, у вашій склянці з чаєм виявиться швидкий і ефективний засіб від симптомів застуди, який замінить відразу кілька засобів.

Носіть пакетик такого чаю з собою завжди, щоб впоратися з першими симптомами захворювання, перш ніж у вас вийде дістатися додому і почати лікування.

Якщо у вашій «зеленій» аптечці і в холодильнику є все, що ми перерахували в цій статті, а в кишені чай «Тет 36,6», то до зими ви готові! Але краще, звичайно, не хворіти.